donderdag 18 oktober 2012

The watchman, he lay dreaming
De twee bemanningsleden die op de laatste reis van de Titanic in 1912 de uitkijkposten bemanden, hadden geen verrekijkers. Toen ze de ijsberg op een kwart mijl afstand zagen opdoemen, was het te laat om die te ontwijken. Omdat de wachter of "watchman" een belangrijke rol speelde in dit drama, is het niet zo gek dat hij in "Tempest" vier keer genoemd wordt. 


Dylan wijkt echter af van het historische verloop van de gebeurtenissen. De wachter in "Tempest" is niet op zijn post, maar ligt te dromen. Hij heeft een voorspellende gave, want hij droomt al van het zinkende schip als de passagiers nog nietsvermoedend dansen op de muziek van het scheepsorkest:

The watchman, he lay dreaming 

As the ballroom dancers twirled
He dreamed the Titanic was sinking
Into the underworldMet deze profetische gave ligt de verwijzing naar het bijbelse beeld van de wachter voor de hand. Er zijn meer van dit soort verwijzingen: de engelen trekken zich terug, de kapitein leest het boek Openbaringen en, heel expliciet:

But there is no understanding
On the judgement of God's hand


In Ezechiƫl 3 staat, geciteerd naar de King James Bible, Dylans favoriete bijbelvertaling:

Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.
De wachter is in deze tekst een profeet die het bevel krijgt de mensen te waarschuwen voor naderend onheil. Hij krijgt uitdrukkelijk het bevel te spreken. In "Tempest" daarentegen slaapt de wachter. Hij heeft profetische gaven, maar de waarheid is opgesloten in zijn innerlijk en hij deelt die niet met de buitenwereld. Aan het slot, als de ramp zich inmiddels voltrekt, droomt hij nog wel "he tried to tell someone", maar het blijft hierbij. 

"Tempest" is hiermee meer dan een relaas over de Titanic: het is een allegorische vertelling over een wereld op ramkoers, waarin "the watchman" zwijgt, de liefde haar vuur verliest en alle dingen hun loop nemen. 


The news came over the wires
And struck with deadly force
Love had lost its fires
All things had run their course
Geen opmerkingen:

Een reactie posten